GRENZELOZE INCASSO OPLOSSINGEN

Het Europese Betalingsbevel

Het Europese Betalingsbevel is gebaseerd op Verordening (EG) nr. 1896/2006. Het regelt een in heel de Europese Unie geldige verkorte juridische procedure. Hiermee kunnen onbetwiste grensoverschrijdende vorderingen gemakkelijk via een gerechtelijke instantie worden afgedwongen.

Enkele criteria voor het gebruik van deze procedure zijn

 • vordering is onbetwist
 • partijen zijn beide in een andere lidstaat van de EU gevestigd (behalve Denemarken)
 • procedure kan in één van beide lidstaten worden geïnitieerd
 • verplicht gebruik van standaard formulieren (A t/m G)

Kostenbesparende aanpak

European Credit Control is een expert in het gebruik van het Europese Betalingsbevel. U kunt uw vordering hier in Nederland (laten) indienen via deze procedure (alleen rechtbank Den Haag). Onze aanpak is anders. Wij brengen uw vordering aan bij juiste rechtbank in het land van uw debiteur (EU). Daarmee besparen wij u hoge kosten. Vergelijk als voorbeeld het griffierecht voor een vordering van € 1.500,- op een Franse debiteur. In Nederland betaald u daarvoor als ondernemer € 476,- griffierecht (kosten aan de rechtbank). In Frankrijk betaal je slechts € 30,89 aan griffierecht. En daar komen dan nog de kosten van betekening bij.

U kunt zich voorstellen dat de betekening vanuit Nederland aan een buitenlandse debiteur veel meer kost dan een betekening vanuit het land van de debiteur zelf. Daarbij maken wij voor al onze Franse dossiers gebruik van één landelijk opererend deurwaarderskantoor waardoor wij de kosten verder kunnen drukken. En dan hebben wij het nog niet gehad over kosten voor vertaling. Wij verzorgen een Europese Betalingsbevel procedure volledig in de taal van de debiteur en de lokale rechtbanken dus vertaling is niet nodig. En uw Algemene Voorwaarden en overeenkomst zijn natuurlijk al in de taal van de debiteur.

Hoe werkt het Europese betalingsbevel?

Deze procedure maakt gebruik van standaard formulieren. Met Formulier A wordt de vordering bij de betreffende rechtbank ingediend. Hierin worden de hoofdsom, renteberekening, kosten en bewijs opgenomen. De rechtbank beoordeeld formulier A op volledigheid. Als nog aanvullingen, correcties of wijzigingen nodig zijn dan stuurt de rechtbank formulier B of C naar de eiser . Is de rechtbank niet bevoegd of heeft zij redenen om de vordering af te wijzen dan ontvangt de eiser van de rechtbank een formulier D.

Als alles klopt stuurt de rechtbank (meestal) het eigenlijke betalingsbevel Formulier E naar de debiteur. In sommige EU-landen moet dit formulier door een deurwaarder worden betekend. De debiteur krijgt vanaf betekening/ontvangst, 30 dagen de tijd om te reageren met Formulier F waarmee hij/zij kan aangeven het niet eens te zijn met de vordering.

Als de debiteur niet of niet tijdig reageert zal de rechtbank met Formulier G het Europese Betalingsbevel (formulier E) uitvoerbaar verklaren. Dit formulier G is dan hetzelfde als een vonnis. Daarmee kan een deurwaarder worden geïnstrueerd om te executeren. Bekijk de formulieren hier.

De voordelen van het Europese Betalingsbevel

Een juridische procedure in eigen land is al kostbaar en ingewikkeld genoeg laat staan een procedure in het buitenland. In een afwijkend rechtssysteem en een andere taal. Deze Europese Betalingsbevel procedure is voor alle EU landen hetzelfde. Daarmee voorkomt men dat je verzeilt te raakt in een oncontroleerbare juridische procedure gebaseerd op buitenlands recht. De rechtbank heeft een meer ondersteunende rol en bewaakt de gang van zaken maar geeft niet echt een inhoudelijk oordeel.

Aansluitend op een strak debiteurenbeheer is de Europese Betalingsbevel procedure een snelle, relatief goedkope en efficiënte manier om uw grensoverschrijdende vordering in rechte af te dwingen. U mag deze procedure voeren zonder juridische bijstand. Uit ervaring weten wij echter dat de inhoud van de formulieren behoorlijk juridisch is en de communicatie met de betreffende rechtbank is dat ook.

Sinds 14 juli 2017 kan een Europese Betalingsbevel procedure naadloos aansluiten op een Europese Geringe Vorderingen procedure. Dit is een andere verkorte en vereenvoudigde procedure voor vorderingen tot € 5.000,-. Lees hierover meer in onze andere blogs.

Wij ondersteunen u graag bij het gebruik van deze Europese procedures. Neem contact met ons op voor verder advies of als u vragen heeft over uw eigen vordering.

Deel dit verhaal:

Dien meteen uw vordering in!


Vul hier het formulier in en wij gaan meteen voor u aan de slag. Vordering indienen

Nu advies nodig? Wacht niet langer en neem contact op!


Neem nu contact met ons op of stel uw vraag online!
Contact
 • European Credit Control doet onze facturering en debiteurenbeheer. Ontzettend tevreden hierover. Sinds zij dit voor ons doen is werk uit handen genomen dat anders heel veel tijd kost voor ons. Ook betalen onze klanten nu altijd op tijd wat ook veel stress en tijd scheelt. Hierdoor is het klantencontact veel beter geworden en kunnen wij ons richten op datgene waar we goed in zijn: videocontent maken waar onze klanten blij van worden. Ook heeft European Credit Control sinds ze voor ons gestart zijn twee rechtzaken gevoerd in een juridisch dispuut en met succes afgerond. To the point, snel en heel effectief. Heel blij mee.

  Patrick Don - Eigenaar Briteminds Media

 • European Credit Control behandeld voor ons de incasso in het buitenland sinds 2011 naar volle tevredenheid. Zij incasseren voor ons voornamelijk binnen de EU maar ook in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. ECC maakt gebruik van een systeem waarin wij al onze vorderingen ongeacht het land van de debiteur, op de voet kunnen volgen. Dit geeft helderheid in de afhandeling. Waar nodig maken zij gebruik van de verkorte Europese procedures als het nodig blijkt om gerechtelijk de vordering af te dwingen. Omdat deze stappen in het land van de debiteur worden ondernomen wordt veel geld bespaard. De tarieven voor juridische ondersteuning zijn zeer gunstig en op maat. Wij zijn blij met hun dienstverlening.

  Tom van den Hurk - Credit Manager EMEA & APAC

 • Sinds juni 2016 beheert ECC het incaseren van onze vorderingen. Wij versturen zelf de herinneringen en aanmaningen. Als betaling alsnog uitblijft dragen wij de vordering aan European Credit Control over. Wij zijn over hun dienstverlening zeer tevreden. De lijnen zijn erg kort en er wordt snel en duidelijk gereageerd op onze vragen en e-mails. Ook wordt 95% van de uit handen gegeven zaken alsnog geïncasseerd en ontvangen wij hierover zelfs nog wat rente en kostenvergoeding. En mocht deze minnelijke incasso niet lukken dan verzorgen zij ook de juridische gang naar de rechtbank. Kortom, een prettig en goed incassobureau waarmee het prettig zakendoen is en die de incasso’s op een correcte en nette manier verzorgt.

  Fred van der Bruggen - Finance